Hvilke coronaregler gælder i kirken - Nu skal vi bære mundbind!

Hvilke coronaregler gælder i kirken - Nu skal vi bære mundbind!
Udgivet af Heidi Veicherts, man d. 28. sep 2020, kl. 13:26
AKTUELT

Det almindelige forsamlingsforbud gælder ikke indenfor i kirkerummet, men det nye krav om mundbind på offentlige steder gælder også i folkekirken.

På baggrund af stigende smittetal for coronavirus præsenterede regeringen for nylig nye tiltag, der skal mindske smittespredningen.

Det har dog ikke medført ændringer i de retningslinjer, der gælder, når du skal til konfirmation, begravelse eller andre ting i kirken.

I forhold til den gradvise genåbning af Danmark gælder der nemlig andre regler for folkekirken end for samfundet generelt.

Folkekirken i stedet omfattet af nogle retningslinjer, som Kirkeministeriet har udarbejdet på baggrund sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

Du kan læse om retningslinjerne herunder, men husk også, at du altid kan spørge personalet, hvis du er i tvivl om begrænsninger og muligheder i en specifik kirke.

Forsamlingsforbud gælder ikke indendørs

Fra den 26. oktober skærpes forsamlingsforbuddet til maks. 10 personer. Men det forsamlingsforbud er folkekirken undtaget (på nær udendørs aktiviteter, hvis deltagerne ikke sidder ned).

Det skyldes, at forsamlingsforbuddet ikke gælder for arrangementer, hvor deltagerne sidder ned, og hvor arrangøren er omfattet af såkaldte sektorpartnerskabsretningslinjer. I folkekirkens tilfælde vil det sige de retningslinjer, som Kirkeministeriet har udarbejdet.

Der er dog alligevel et loft, da folkekirken som alle andre skal overholde det overordnede forbud mod forsamlinger af mere end 500 personer.

Afstandskrav og arealkrav gælder

Når du skal til dåb, bryllup eller andre ting i kirken, er antallet af deltagere bestemt af et afstandskrav og et arealkrav.

Hovedreglen er, at der skal være fire kvadratmeter pr. person, hvis man hovedsageligt står op og kan bevæge sig rundt mellem hinanden. Men hvis man hovedsageligt sidder ned, så er det tilstrækkeligt med to kvadratmeter pr. person.

Da størstedelen af folkekirkens arrangementer er siddende, er det altså arealkravet på to kvadratmeter pr. person, der gælder.

Der skal desuden være én meters afstand mellem alle deltagere (målt fra næsetip til næsetip) og to meter, hvis der er sang.

Kirkens medarbejdere og frivillige sørger for at informere om, hvor mange personer der er plads til i kirkerummet og andre lokaler. Det vurderer de ud fra rummets konkrete indretning og mål.

Du må sidde tæt med din husstand

Mange holder for tiden konfirmationer med deltagere, der kan sidde tættere sammen, fordi de er fra samme husstand. Det må man nemlig gerne.

Selvom flere personer sidder tættere, må det samlede antal deltagere i forhold til kvadratmeterkravet dog ikke blive overskredet. Gå derfor ikke flere ind i et af kirkens lokaler, end hvad personalet siger er tilladt.

Afstanden fra familie til familie skal stadig overholde kravet om én meter uden sang og to meter med sang.

Udendørs aktiviteter (dog ikke begravelser og bisættelser)

Ved bryllup på kirkens græsplæne, gudstjeneste i det fri eller andre udendørs aktiviteter, hvor deltagerne hovedsageligt sidder ned, gælder afstandskravet.

Det vil sige, at der skal være én meters afstand mellem alle deltagere, som ikke er i samme husstand, og to meter, hvis der er sang. 

Ved kirkens udendørs arrangementer, hvor deltagerne hovedsageligt står op eller går rundt, gælder det almindelige forsamlingsforbud (som i skrivende stund lyder på maks. 10 personer).

Udendørs begravelser og bisættelser

Udendørs begravelse og bisættelse – eller den del af en begravelse eller bisættelse, som finder sted udendørs – er omfattet af et forsamlingsforbud på maks. 50 deltagere, uanset om man sidder ned, står op eller går rundt.

Krav om mundbind

Fra torsdag den 29. oktober gælder kravet om brug mundbind, når du bevæger dig rundt inde i kirkerummet.

Vær opmærksom på, at det ikke giver mulighed for, at I kan sidde tættere sammen (medmindre I er fra samme husstand), eller at I kan være flere personer i kirkerummet.

Afstands- og kvadratmeterkravene gælder stadig, selvom du har mundbind på.

Hold øje med information fra din kirke

Retningslinjerne for alle kirker er først og fremmest lavet af Kirkeministeriet i samarbejde med sundhedsmyndighederne.

Det er dog hver enkelt kirkes lokale ledelse (menighedsrådet), der træffer beslutninger om, hvordan de implementerer reglerne. Måske er en mindre kirke nødt til at holde lukket, men lokalerne bliver gjort rent, mens større kirker har åbent som normalt.

Det er derfor en god idé at holde øje med, hvad den enkelte kirke fortæller om corona-retningslinjer. Følg med på kirkens hjemmeside, som du kan finde via sogn.dk.

I Hellig Kors Kirke

Hellig Kors Kirke følger myndighedernes- og kirkeministeriets anbefalinger nøje. I kirkerummet må vi, med de nuværende restriktioner, være 100 personer. Der er krav om at bære mundbind når man bevæger sig rundt i kirkerummet. Der er opstillet standere med håndsprit i kirkerummet og vi sidder med 2 meters afstand, da vi fortsat synger til Højmesse og andre tjenester. Der er sat blomster i de kirkebænke, hvor man kan sidde. Vi benytter trykte salmeark, som kasseres efter hver tjeneste. Nadveren gennemføres i Hellig Kors Kirke - naturligvis med overholdelse af retningslinjerne. Vi fortsætter så meget af vores menighedsskabende liv som vi kan. Desværre kan vi ikke spise sammen, som det ser ud lige nu, og kirkekaffen er sat på pause frem til 1. søndag i advent. Har du symptomer, bør du blive hjemme og i stedet følge vores LIVE prædiken via facebook.com/helligkorskirke. Vi streamer fra kirken hver søndag fra omk. kl. 10:45. Har du ikke facebook, kan du se med på forsiden af vores hjemmeside - helt nederst, hvor vi har lavet et "vindue" til kirkens facebookside.