Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Hvilke coronaregler gælder i Hellig Kors Kirke?

Hvilke coronaregler gælder i Hellig Kors Kirke?
Udgivet af Heidi Veicherts, fre d. 8. jan 2021, kl. 13:28
AKTUELT

Opdaterede coronaregler i Hellig Kors Kirke efter myndighedernes retningslinjer af 7. januar 2021.

Folkekirken har fortsat mulighed for at holde åben, dog med særlige regler og retningslinjer for bl.a. arealkrav, mundbind, håndsprit, sang og afstand. 

Risikoen for at den engelske variant af coronavirus får smitten til at sprede sig betyder, at Kirkeministeriet har skærpet retningslinjerne for corona-håndtering i folkekirken efter anbefalinger fra Sundhedsmyndighederne. Myndighederne vurderer, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt at gennemføre gudstjenester og kirkelige handlinger, når man følger deres retningslinjer. 

I Hellig Kors Kirke gennemføres gudstjenester og kirkelige handlinger pt. uden fællessang. I stedet lytter vi til koristerne der synger eller hører organisten spille. Gudstjenester og kirkelige handlinger varer omkring 30 minutter. Der må nu højest være én person pr. 7,5 kvadratmeter (dvs. 2m mellem hinanden) og vi skal bære mundbind, når vi bevæger os rundt i kirkerummet - også til og fra nadver.

Forsamlingsforbud 

Det almindelige forsamlingsforbud lyder på max 10 personer. Dette gælder også i folkekirken undtagen under gudstjenester og kirkelige handlinger. Kirkerne kan være åbne for personlig bøn eller reflektion. Også her må der højest være 10 personer i kirkerummet foruden personale.

Når forsamlingsforbuddet ikke gælder for gudstjenester og kirkelige handlinger, skyldes det særlige regler for det sektorpartnerskab, folkekirken og andre trossamfund udgør sammen med myndighederne. Sundhedsmyndighederne vurderer løbende, hvad der er sundhedsmæssigt forsvarligt for netop kirker og trossamfund. I folkekirkens tilfælde vil det sige, at Kirkeministeriet efterfølgende melder de konkrete retningslinjer ud.

Afstandsanbefalinger og arealkrav gælder

Når du skal til gudstjeneste, dåb, begravelse eller andet i kirken, er antallet af deltagere bestemt af en afstandsanbefaling og et arealkrav. Hovedreglen har hidtil været, at der skal være fire kvadratmeter pr. person, men er fra 8. januar hævet til 7,5 kvadratmenter pr. person. Det anbefales, at der er mindst to meters afstand mellem alle deltagere (målt fra næsetip til næsetip).

Du må sidde tæt med din husstand

Man må gerne sidde tæt med personer fra sin egen husstand. Afstanden fra familie til familie skal stadig følge anbefalingen om mindst to meter.

Selvom flere personer sidder tættere, må det samlede antal deltagere i forhold til kvadratmeterkravet dog ikke blive overskredet. Gå derfor ikke flere ind i et af kirkens lokaler, end hvad personalet siger er tilladt.

Udendørs gudstjenester

Der må afholdes udendørs gudstjenester med op til 50 personer til stede. Der er ingen begrænsning på længden af gudstjenesten og det er tilladt at synge. 

Udendørs begravelser og bisættelser 

Udendørs begravelse og bisættelse – eller den del af en begravelse eller bisættelse, som finder sted udendørs – er undtaget det generelle forsamlingsforbud og op til 50 personer må deltage med afstand.

Krav om mundbind

Regeringen har udvidet kravet om at bære mundbind eller visir til også at gælde i kultur- og kirkeinstitutioner. 

Når du besøger eller deltager i en aktivitet i folkekirken i et lokale med offentlig adgang, skal du overholde det gældende krav om brug af mundbind. Du skal have tildækket mund og næse ved brug af mundbind eller visir, når du går ind og ud af lokalet, og når du bevæger dig rundt i lokalet. Dette gælder nu også, når du bevæger dig til og fra nadver.

Kravet gælder ikke, når du sidder ned eller knæler under aktiviteten. Heller ikke når du som led i en kirkelig handling kortvarigt rejser dig op, for derefter at sætte dig ned igen på samme plads. 

Børn under 12 år er undtaget kravet om mundbind i folkekirken.